Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2006 20:28 - ПРАВИЛНИК НА ЗМС
Автор: toti13x13 Категория: Политика   
Прочетен: 859 Коментари: 0 Гласове:
0



imageЗЕМЕДЕЛСКИ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ 

“ БЗНС    НАРОДЕН СЪЮЗ ”

гр.София,  площад “Славейков” № 4 А 

 

 

  П Р А В И Л Н И К   за организацията, структурата и дейността на

Земеделския младежки съюз – “БЗНС – Народен Съюз

 

 

П Р Е А М Б Ю Л                                                 

 

 

Земеделският младежки съюз е организационна единица на БЗНС-Народен съюз, чиято цел е да интегрира младите хора към традициите, идеите и ценностите на Земеделското движение. Чрез политическата изява на младите съюзни членове се цели естествената приемственост между поколенията и даването на възможност на земеделската идея да се съхрани, развие и предаде през годините, за да пребъде и за да гарантира жизнеността на БЗНС-Народен съюз. ЗМС гарантира и работи  за приобщаването на младежите от България в Младежки правителствени, неправителствени и политически международни организации в Европа.

 

 

Традиционно земсистите са били генератор на нови идеи и са били един от основните фактори, които са допринасяли БЗНС да бъде прогресивна и адекватна на реалностите българска политическа сила. Амбицията на Земеделския младежки съюз днес е да се яви не само като достоен продължител на този новаторски дух, но и с делата си да приобщава нови хора за утвърждаване и издигане авторитета на БЗНС - Народен съюз.

 

I ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

 

Чл.1 Земеделският младежки съюз е младежка секция към БЗНС - Народен съюз и е доброволна организация на младите хора, които споделят програмата на БЗНС - Народен съюз и отстояват ценностите на земеделското движение. В идеен план се явява продължител на традициите на Земеделския младежки съюз, създаден през 1921 год. Организацията с приноса на младите хора ще допринесе за ускоряване прехода към съвременно гражданско общество.

Чл.2 Земеделският младежки съюз е демократична организация, основаваща дейността си на правовия ред в Република България и в съответствие с Устава и Програмата на БЗНС - Народен съюз.

Чл.3 /1/ Организацията изповядва демократичните идеи на Земеделското движение и на тази основа осигурява единство с идеите на БЗНС – Народен съюз.

/2/ Като младежка секция на политическа организация – пълноправен член на Европейската народна партия, Земеделският младежки съюз се явява застъпник на общочовешки ценности.

 

II ЦЕЛИ И ДЕЙНОСТ

 

Чл.4 Основните цели на Земеделския младежки съюз са:

            1 Осъществяване на контакти между младежите – членове и симпатизанти на БЗНС – Народен съюз и полагане усилия за привличане на българската младеж в редиците на БЗНС – Народен съюз, без разлика на пол, образование, вероизповедание, раса и произход;

            2 Да подпомага членовете си в техните начинания, да защитава правата и интересите им и да спомага за изграждането им като достойни личности на демократичното и правово гражданско общество.

Чл.5 За постигане на целите си, организацията извършва следните дейности:

            1 провежда организационни събрания на Младежките земеделски дружби;

2 мотивира младите земеделци за активно участие в организационния живот на местните земеделски дружби;

3 организира и подпомага провеждането на конгреси, семинари, симпозиуми и други срещи между младежки организации, делови контакти и обмяна на опит в икономическата и стопанска сфера;

4 контактува с държавни и обществени органи и организации с оглед представляването и отстояването интересите на своите членове;

5 осъществява контакти със сродни международни организации;

6 подпомага по всякакъв, разрешен от закона начин усилията на организацията и обществото за подобряване на социалното, културното и материалното благосъстояние на населението;

7 при необходимост създава работни и експертни групи, които могат да работят самостоятелно или в състава на други организации за разрешаването на конкретни проблеми.

 

III ЧЛЕНСТВО

 

Чл.6 Членството в Земеделски младежки съюз – БЗНС – Народен  съюз е доброволно. В него може да членува всеки пълнолетен и дееспособен български гражданин на възраст до 33 години. 

            Чл. 7 Членовете на Земеделския младежки съюз се приемат на общо събрание на местните младежки земеделски дружби с обикновено мнозинство от броя на присъстващите членове с явно гласуване въз основа на подадена писмена молба в присъствието на кандидата.

            Чл. 8 Членовете на Земеделския младежки съюз не могат да членуват в повече от една младежка земеделска дружба.

            Чл. 9 Членството в Земеделския младежки съюз се прекратява:

                        1 чрез писмено заявление до местната младежка земеделска дружба или ясно изразено устно заявление на нейно събрание, отразено в протокола;

                        2 при навършване на посочената в този правилник възраст;

                        3 при неспазване Устава на БЗНС – Народен съюз и настоящия правилник;

                        4 при не плащане на членския внос повече от 6 месеца;

                        5 при изключване.

            Чл. 9а /1/ За нарушаване на този правилник, Устава на БЗНС-НС от членовете му, уронване престижа или увреждане интересите на ЗМС, както и за неизпълнение решенията на негови компетентни органи, на членовете на ЗМС се налагат следните наказания:

1.      порицание   

2.      изваждане от състава на ръководен или контролен орган

3.      изключване

/2/ Наказанията се налагат по предложение на ръководството на ММл.ЗД или на висшестоящите ръководни органи.

/3/ Във всички случаи преди налагане на наказанието основанието трябва да бъде:

                        1. разгледано на заседание на ръководството, което го предлага, като решението се отразява в протокола;

            2. да бъде съобщено на предложения за наказание и той да бъде поканен да даде обяснение;

/4/ Наказанието “порицание” се налага от Общото събрание на ММл.ЗД, в която членува предложения за наказание с решение взето с мнозинство от 2/3 от присъстващите членове при наличието на кворум.

/5/ Наказанието “изваждане от състава на ръководен или контролен орган” се налага от органа, компетентен да извърши съответния избор.

/6/ Наказанието “изключване” се налага от Общото събрание на ММл.ЗД с решение взето с мнозинство от 2/3 от членовете на дружбата.

/7/ Ако в едномесечен срок Общото събрание на ММл.ЗД не се произнесе с решение по предложенията за наказание по чл.9а, ал.1, т.1 и 3, наказанията се налагат от Общинското настоятелство, а при негово бездействие – от Областното настоятелство или друг висшестоящ орган.

/8/ Свикването на компетентния орган налагащ наказание по чл.9а, ал.1, т.2 се извършва по реда, посочен в настоящия правилник.

/9/ Решението за налагане или отказ да се наложи наказание може да се обжалва в 30-дневен срок пред общинската КРК, а ако решението е на общинското, областното настоятелство или НС – пред ВКС.

/10/ Наказанието “порицание” се счита заличено, ако не са наложени нови наказания в срок от 1 година, като се отразява в протокола от събранието на ММл.ЗД.

/11/ Членовете, изключени от ЗМС, могат да бъдат приемани отново след 1 година от налагане на наказанието, на общо събрание на ММл.ЗД с болшинство 2/3 от членовете на дружбата.

 

IV ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

 

            Чл. 10 /1/ Всеки член на Земеделския младежки съюз се ползва с равни права и задължения във вътрешно съюзния живот. За избиране в състава на ръководен орган на Земеделския младежки съюз е необходимо кандидатите да са редовно отчетени.

            /2/ Всеки член на Земеделския младежки съюз има право:

                        1 да избира и да бъде избиран в органите на Земеделския младежки съюз;

                        2 да излага и отстоява своите мнения, съображения и предложения относно работата на Земеделския младежки съюз.

            /3/ Всеки член на Земеделския младежки съюз е длъжен:

                        1 да спазва правилника на Земеделския младежки съюз и решенията на ръководните му органи, както и Устава на БЗНС – Народен съюз;

                        2. да подаде заявление за приемане в БЗНС – Народен съюз в срок от 3 месеца от приемането му в ЗМС – БЗНС- Народен съюз;

                        3 да плаща редовно членския внос само в младежката организация на БЗНС-Народен съюз;

                        4. да съдейства за постигане на целите и издигане ролята и авторитета на БЗНС – Народен съюз и младежката му организация;

                        5. да пазят съюзното единство и да участват активно в съюзния живот.

/4/ Членовете на ЗМС и БЗНС-Народен съюз плащат членския си внос само в касата на ММл.ЗД, в която членуват.

/5/ Не подалите заявление по реда на чл.10, ал.3 т. 2 продължават да водят съюзния си живот и да участват в работата на ЗМС със статут на асоциирани членове.

 

V. СТРУКТУРА

 

            Чл. 11 Структурата на Земеделски младежки съюз включва местни, общински и областни младежки земеделски дружби, съществуващи като секции на съответните структури на БЗНС – Народен съюз.

            Чл. 12 /1/ Младежките земеделски дружби са основни териториални структурни единици на Земеделския младежки съюз. Те се състоят най-малко от 7 члена.

            /2/ Висш орган на младежката земеделска дружба е общото събрание. То се провежда при присъствието на повече от половината членове. Поканите за общото събрание се изпращат до членовете на младежката земеделска дружба 10 дни преди него и съдържат дата, час, място на провеждане и дневен ред.

           

/3/ Общото събрание на младежката земеделска дружба:

                        1 избира настоятелство на младежката земеделска дружба, състоящо се от председател, зам. председател и секретар – касиер. Настоятелството се избира с явно гласуване с обикновено мнозинство с мандат от 2 години. Младежки земеделски дружби със състав под 10 души избират само председател и секретар – касиер;

                        2 избира контролно ревизионна комисия в състав от трима души. Вместо комисия младежката дружба със състав под 10 души избира едноличен контрольор. Контролно ревизионната комисия /контрольора/ контролира приходите на младежката земеделска дружба и тяхното разходване;

                        3 приема отчетите на ръководството и на контролните органи;

                        4 избира делегати по норми за представителство, определени от областното настоятелство на Земеделския младежки съюз.

            /4/ Председателят на местната младежка земеделска дружба представлява дружбата и участва със съвещателен глас в работата на местната дружба на БЗНС – Народен съюз.

         /5/ Общото събрание на местната младежка земеделска дружба се свиква:

                        1 по решение на ръководството на дружбата;

                        2 по искане на най-малко 1/3 от членовете на дружбата;

                        3 по искане на висшестоящите органи.

            /6/ Ръководството на местната младежка земеделска дружба:

                        1 организира дейността на дружбата;

                        2 привежда в изпълнение решенията на общото събрание и на висшестоящите органи;

                   3 събира редовно членски внос и набира абонамента за съюзните печатни издания.

            Чл.13 Местните младежки земеделски дружби на Земеделския младежки съюз на територията на общината образуват общинската  организация на Земеделския младежки съюз .

            Чл.14 /1/ Общинската конференция е висш орган на Общинската младежка земеделска организация.

            /2/ На общинската конференция присъстват делегати от местните младежки земеделски дружби, Общинското настоятелство на Земеделския младежки съюз и Общинската контролно ревизионна комисия.

            /3/ Общинската конференция се свиква най-малко веднъж годишно, а отчетно изборна конференция веднъж на 2 години, ако няма друго решение на Областното настоятелство на Земеделския младежки съюз.

            /4/ Делегатите на конференцията се уведомяват 1 месец преди датата на провеждането й като в поканите се посочва място, дата, час и дневен ред.

            /5/ Свикването се извършва:

                        1 от общинското настоятелство на Земеделския младежки съюз;

                        2 по искане на най-малко 1/3 от членовете на Земеделския младежки съюз на територията на общината или от 1/3 от ръководствата на местните младежки земеделски дружби;

3 по искане на висшестоящи органи.

            /6/ Общинската конференция:

                        1 приема доклада на Общинското настоятелство и Общинската контролно ревизионна комисия;

                        2 избира делегати за Областната конференция и за Националната конференция по квота на представителство, определена от Националния Съвет на Земеделския младежки съюз;                

3 прави предложения пред Областната конференция;

                        4 избира Общинско настоятелство от 5 до 7 члена с тайно гласуване, с мандат от 2 години;

                        5 избира с тайно гласуване Общинска контролно ревизионна комисия от 3 члена.

            Чл.15 Общинското настоятелство на първото си заседание се конституира и избира свой председател, зам. председател, секретар и касиер.

            Чл.16 Общинското настоятелство е оперативния орган на Общинската организация на Земеделския младежки съюз.

            Чл. 17 Общинското настоятелство:

                        1 заседава най-малко веднъж месечно;

                        2 организира изпълнението на решенията на Общинската конференция и на висшестоящите ръководни органи;

                        3 поддържа връзката и организира работата на местните Младежки земеделски дружби и ги подпомага в дейността им;

                        4 осъществява връзка с други младежки политически и обществени организации на територията на общината;

                        5 общинското настоятелство се представлява от председателя, а в негово отсъствие от зам. председателя или от други свои членове, определени от него;

                        6 председателят на общинското настоятелство участва със съвещателен глас в работата на общинското настоятелство на БЗНС – Народен съюз.

            Чл. 18 Общинската контролно ревизионна комисия:

                        1 на първото си заседание избира по между си председател и секретар;

                        2 контролира финансите и други имуществени отношения в рамките на общинската организация;

                        3 следи за спазване на процедурите по правилника и изпълнението на решенията на ръководните органи на Земеделския младежки съюз на общинско ниво. При констатиране на нарушения изготвя становище до областното настоятелство;

                        4 отговаря на жалби и сигнали, констатира нарушения, ревизира контролни комисии.

            Чл. 19 Общинските организации на Земеделския младежки съюз на територията на областите образуват областната /за София-град градска/ организация на Земеделския младежки съюз.

            Чл. 20 Висш орган на областната организация е областната конференция. Тя се състои от делегати избрани от общинската конференция, членовете на областното настоятелство и членовете на областната контролно ревизионна комисия, както и председателите на общинското настоятелство.

            Чл. 21 Областната конференция се свиква от областното настоятелство, по искане на най-малко 1/3 от общинските настоятелства, както и по искане на Националния съвет на Земеделския младежки съюз.   

            Чл. 22 Областната конференция се свиква най-малко веднъж годишно, а отчетно- изборната областна конференция веднъж на 2 години по реда посочен в чл. 14 /4/.

            Чл.23 Областната конференция:

                        1 избира с тайно гласуване областното настоятелство и областна контролно ревизионна комисия с мандат от 2 години;

                        2 утвърждава делегатите за националната конференция и избира с тайно гласуване членове на Националния съвет по квота определена от Националния съвет;

                        3 изслушва и приема отчета на областното настоятелство и областната контролно ревизионна комисия.

            Чл. 24 /1/ Основен изпълнителен орган на областната организация е областното настоятелство.

            /2/ Областното настоятелство има постоянен състав от 7 до 9 члена и разширен състав, в който участват и председателите на общинските настоятелства, които не са членове на постоянния състав.

            /3/ Постоянния състав на областното настоятелство на първото си заседание избира измежду членовете си с тайно гласуване председател, зам. председател, секретар и касиер.

            Чл. 25 Областното настоятелство:

                        1 подпомага дейността на Младежките земеделски дружби;

                        2 свиква областна конференция най-малко веднъж годишно;

                        3 организира разпространението на съюзния орган, бюлетини и други съюзни издания;

                        4 поддържа връзка с всички младежки земеделски дружби от областта;

                        5 организира изпълнението на решенията на Националната конференция, Националния съвет, Националното бюро и Областната конференция;

                        6 поддържа връзки и защитава съюзните интереси пред обществени и държавни органи в региона;

                        7 заседава поне веднъж месечно;

                        8 осъществява контакти с други младежки организации на територията на областта.

            Чл. 26 Председателят на Областното настоятелство:

                       1 представлява Областната организация;

           2 дава публичност на решенията на Областното ръководство;

                       3 участва със съвещателен глас в работата на Областното             ръководство на БЗНС – Народен съюз.

            Чл. 27 Областната контролно ревизионна комисия:

                      1 състои се от 3 до 5 члена;

                      2 контролира финансовите и други имуществени отношения   

          3 следи за спазване на настоящия правилник и изпълнението на решенията на ръководните органи на Земеделския младежки съюз на Областно ниво. При констатиране на нарушения изготвя становище до Националния съвет;

                      4 отговаря на жалби и сигнали, констатирани нарушения, ревизира Общинските контролни комисии.

            Чл. 28 /1/ Националната конференция е върховен орган на управление на Земеделския младежки съюз.

            /2/ Конференцията се свиква на всеки 2 години през пролетта.

            /3/ Извънредна конференция се свиква по искане на минимум 1/3 от Областните настоятелства или на не по-малко от 2/3 от членовете на Националния съвет или по решение на Управителния съвет на БЗНС – Народен съюз.

            /4/ В конференцията участват делегати, избрани на Общинските конференции по квота определена от Националния съвет.

            /5/ Членовете на Националния съвет, Висшия контролен съвет, Националното бюро и Областните председатели са делегати на следващата конференция по право.

            /6/ Право на изпращане на делегати на конференцията имат онези организации, които са регистрирани от Националното бюро в срок от един месец преди конференцията.

            /7/ За избраните делегати Областното настоятелство съобщава  в Националното бюро не по-късно от 20 дни преди конференцията.       

/8/ Конференцията се смята за легитимна, ако присъстват повече от половината от официално избраните делегати.

            Чл. 29 /1/ Националната конференция:

            1 приема отчета на Националния съвет, Националното бюро и Висшия контролен съвет;

            2 приема проектно изменения и допълнения към Правилника на ЗМС;

            3 взема решения по принципни въпроси от организационен и финансов характер;

            4 утвърждава членовете на Националния съвет;

            5 избира ВКС.

             /2/ Решенията на конференцията се огласяват публично.

            Чл. 30 /1/ Националният съвет /НС/ е изпълнителен орган на ЗМС.

            /2/ Редовните заседания на националния съвет се свикват от неговия председател, а извънредните му заседания с решение на Националното бюро, взето с мнозинство от 2/3 от състава му или по искане на най-малко 1/3 от членовете на Националния съвет.

            /3/ Членовете на Националния съвет по право са председателите на всички Областните настоятелства. Останалите членове се избират по квота, определена от Националния съвет с мандат от две години.

            Чл. 31 Националния съвет:

            1 избира Председател на ЗМС с тайно гласуване;

            2 избира с тайно гласуване Председател, по двама зам. председатели и секретари на НС;

            3 избира с тайно гласуване Национално бюро на ЗМС;

            4 заседава най-малко два пъти годишно;

            5 провежда решенията на конференцията и следи за тяхното изпълнение;

            6 изготвя и приема бюджет и щат на организацията;

            7 ръководството на НС свиква редовните и извънредни конференции на организацията по искане на най-малко 1/3 от членовете му или 1/3 от областните настоятелства;

            8 изготвя и приема правилник за дейността си;

           9 избира редактор на младежката страница в печатния орган на БЗНС – Народен съюз;

            10 определя размера на членския внос и отчисленията за отделните структури на ЗМС;

            11 взема решения по становища на ВКС.

            Чл. 32 Член на НС се освобождава предсрочно в случаите на:

            1 трайна невъзможност да изпълнява задълженията си;

            2 писмена мотивирана оставка;

            3 прекратяване на членството му в ЗМС.

            4. при две поредни отсъствия от заседание на Националния съвет;

            Чл. 33 /1/ Национално бюро /НБ/ на ЗМС е постоянно действащ изпълнителен орган.

            /2/ Членовете на НБ се избират  от НС за мандат от две години.

            /3/ Членовете на НБ са 9 души, в това число и председателя на ЗМС.

            Чл. 34 Националното бюро:

            1 организира текущото изпълнение на решенията на управителните органи на ЗМС и БЗНС – Народен съюз;

            2 решава оперативни съюзни въпроси;

            3 вписва в регистър областните и общински настоятелства след представяне на протоколи от проведени конференции;

            4 предлага щатна структура и проект за бюджет, които се утвърждават от НС;

            5 отчита се пред НС за дейността си.

            6. изготвя и приема правилник за дейността си;

            7. организира заседанията на НС;

            Чл. 35 Председателят на ЗМС се избира за мандат от две години и неговите функции са да:

            1 ръководи работата на НБ;

2 представлява организацията;

3 председателства заседанията на НБ;

4 в случаи на отсъствие председателя може да упълномощи някои от членовете на НБ да осъществява неговите функции;

5 осъществява и други функции, възложени му от този правилник и Устава на БЗНС – Народен съюз;

6 поддържа постоянен контакт с ръководните органи на БЗНС – Народен съюз и участва в работата му съгласно разпоредбите и Устава на БЗНС – Народен съюз.

            Чл. 36 Висш контролен съвет:

1 се избира от конференцията с тайно гласуване и се състои от 7 члена, които не могат да бъдат избирани в НС и НБ;




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toti13x13
Категория: Политика
Прочетен: 26422
Постинги: 7
Коментари: 1
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031